Holbækvejens dexter kvæg og frilandskød

Dexterkvæg - art og oprindelse

Dexterkvæget er verdens nok mindste kødkvægs race - i folkemunde også kaldt tagrende køer, da de er så små, at dexterne kan opdrættes og leve i en tagrende.

Dexterne gik tidligere også under betegnelsen - fattigmandskoen - angiveligt fordi de kunne erhverves for en overkommelig pris. Det har dog ændret sig i modsat retning, hvilket ikke mindst er fordi den er lille og nem at håndtere for alle - såvel som smagen og dexter kødets kvalitet er en oplevelse i sig selv.

Dexterkød er kåres som Danmarks lækreste og bedste oksekød.

En anden historie eller et andet sagn  - fortæller at den lille Dexter er kommet til verden på baggrund af en parring mellem en lidt større ko og en søløve.

Dexterens overskuelige størrelse gør den ideel til natur- og miljøpleje, da dens vægt ikke ødelægger vegetationen og jordbunden. Dexteren, der er meget nøjsom, spiser alle typer af planter og græs på marken – også bjørneklo og tidsler med stort velbehag.

Dexteren stammer fra Irland, hvor den græssede på skrænter og bakker eller på områder, hvor andre dyr ikke kunne færdes. Den er også brugt som skibs ko, for at sikre frisk mælk og kød til besætningen ombord på skibe.

Det er vanskeligt præcist at fastsætte, hvornår Dexter kvæget første gang viste sig på scenen, men der er fundet knoglerester fra tamkvæg svarende til dexter størrelsen - ved udgravninger fra stenalderen og den tidlige kristne bosætning i Irland. Det betyder, at dexteren har været på scenen i flere hundrede år. Dexteren kom til Danmark i starten af 1986, og der er i dag ca.1.600 dextere i Danmark. 

Dexteren er utrolig omgængelig og nysgerrig, og dens venlige gemyt glæder både voksne og børn.  Dexteren er hårdfør og vil helst gå ude hele året – både om sommeren og vinteren – hvad enten den befinder sig i Danmark - i Australiens hede - eller i Canadas sne og kulde.

Dexterkoen vejer ca. 300 kg, og har en ideal højde af 101-106 cm, mens tyren som fuldvoksen vejer ca. 600 kg, og har en ideal højde af 111-117 cm.

Kalvene er meget små ved fødslen og de vejer typisk mellem 15 og 22 kg, og er nogenlunde på størrelse med en golden retriever.

Dexterkvæget er fortrinlige forældre. Mødrene er kendt for at blive gamle og opnår typisk at få mellem 14 og 15 kalve gennem et liv, hvis de får lov at leve så længe.

Dexteren findes i 3 farver - sort, rød og dun - med sort som den mest dominerende.

De fleste dextere er stambogsførte - medmindre man ikke anvender godkendte og stambogsførte avlsdyr og tyre i avlen. De fleste dexter ejere anvender kun gode avlsdyr og godkendte typefaste tyre for at opnå den langsigtede avlsmæssige stabilitet. Dernæst er det vigtigt at der tænkes og kun avles dextere på avlsdyr med gode og kendte sikre blodlinier - og ikke bare avles på et enkelt smukt individ.

En helt anden ting. Hvis man tænker slagtedyr, så giver den gode tyr også typisk 40-50 kg mere ved skalgtning, da den jo har kødet de rigtige steder.

Ønsker Du yderligere information kan vi kontaktes på mail jo.je@mail.dk eller telefon 40160558

John og Zenia Jensen, Holbækvej 250, 4100 Ringsted. 

 

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...

Marianne Sonne | Svar 09.06.2020 16:55

Super fint skrevet.

Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

02.06 | 21:40

Hej Anette......De kan vi godt finde ud af. Ring evt. 23239175. John

...
30.05 | 09:17

Hej
Vi er interesseret i at købe et par kvier ,kan vi komme og se på dem?
Med venlig hilsen
Annette Carlsen

...
04.01 | 12:48

Hej. Sælger i kun dæk eller kan i også skaffe fælg. Mvh ida Marker

...
03.08 | 17:57

Hej. Jeg er på udkik efter en smedejernslåge. Målene skal være omkring 900x1800 Hvad er lågerne malet med. Hvad er ca pris.

...
Du kan lide denne side
Hej!
Prøv at lave din egen hjemmeside ligesom mig! Det er nemt, og du kan prøve det gratis
ANNONCE