Holbækvejens dexter kvæg og frilandskød

Dexterkvæg - art og oprindelse

Dexterkvæget er verdens nok mindste kødkvægs race - i folkemunde også kaldt tagrende køer, da de er så små, at dexterne kan opdrættes og leve i en tagrende. Dexterne gik tidligere også under betegnelsen - fattigmandskoen - angiveligt fordi de kunne erhverves for en overkommelig pris. Det har dog ændret sig i modsat retning, hvilket ikke mindst er fordi den er lille og nem at håndtere for alle - såvel som smagen og dexter kødets kvalitet er en oplevelse i sig selv.

En anden historie eller et andet sagn  - fortæller at den lille Dexter er kommet til verden på baggrund af en parring mellem en lidt større ko og en søløve.

Dexterens overskuelige størrelse gør den ideel til natur- og miljøpleje, da dens vægt ikke ødelægger vegetationen og jordbunden. Dexteren, der er meget nøjsom, spiser alle typer af planter og græs på marken – også bjørneklo og tidsler med stort velbehag.

Dexteren stammer fra Irland, hvor den græssede på skrænter og bakker eller på områder, hvor andre dyr ikke kunne færdes. Den er også brugt som skibs ko, for at sikre frisk mælk og kød til besætningen ombord på skibe.

Det er vanskeligt præcist at fastsætte, hvornår Dexter kvæget første gang viste sig på scenen, men der er fundet knoglerester fra tamkvæg svarende til dexter størrelsen - ved udgravninger fra stenalderen og den tidlige kristne bosætning i Irland. Det betyder, at dexteren har været på scenen i flere hundrede år. Dexteren kom til Danmark i starten af 1986, og der er i dag ca.1.600 dextere i Danmark. 

Dexteren er utrolig omgængelig og nysgerrig, og dens venlige gemyt glæder både voksne og børn.  Dexteren er hårdfør og vil helst gå ude hele året – både om sommeren og vinteren – hvad enten den befinder sig i Danmark - i Australiens hede - eller i Canadas sne og kulde.

Dexterkoen vejer ca. 300 kg, og har en ideal højde af 101-104 cm, mens tyren som fuldvoksen vejer ca. 600 kg, og har en ideal højde af 111-115 cm. Kalvene er meget små ved fødslen og de vejer typisk mellem 15 og 22 kg, og er nogenlunde på størrelse med en golden retriever.

Dexterkvæget er fortrinlige forældre. Mødrene er kendt for at blive gamle og opnår typisk at få mellem 14 og 15 kalve gennem et liv.

Dexteren findes i 3 farver - sort, rød og dun - med sort som den mest dominerende.

De fleste dextere er stambogsførte - medmindre man ikke anvender godkendte og stambogsførte avlsdyr og tyre i avlen. De fleste dexter ejere anvender kun gode avlsdyr og godkendte typefaste tyre for at opnå den langsigtede avlsmæssige stabilitet. Dernæst er det vigtigt at der tænkes og kun avles dextere på avlsdyr med gode og kendte sikre blodlinier - og ikke bare avles på et enkelt smukt individ.

Ønsker Du yderligere information kan vi kontaktes på mail jo.je@mail.dk eller telefon 40160558

John og Zenia Jensen, Holbækvej 250, 4100 Ringsted. 

 

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

26.03 | 17:00

hej jeg kan se i har dexer til salg jeg mangler en ko med en kvie kalv til og vi også kan malke gerne en rød håber at hører fra jer vh dennis gram.

...
13.03 | 17:22

Hej jeg har 4 STK 18" som jeg gener vil høre hvad det koster at få dem afbalanceret kan det blive på fredag 15/3 efter kl 13.30

...
26.02 | 17:30

Hej med jer
leder efter et sortsmedet søjle espalier fritstående til en klatrerose, uden krummelurer,
Højde 170 cm,diameter 50 - 55 cm.
Venligst Marianne

...
14.10 | 14:28

Hej Vi er på udkik efter en ko med kviekalv og med stamtavle til vores lille husmandssted i Hillerød og kan se i har nogle til salg til en fornuftig pris.
Det vi har brug for er en ko der er 3-4 år gammel og har et venligt sind og er til at trække med d

...
Du kan lide denne side
Hej!
Prøv at lave din egen hjemmeside ligesom mig! Det er nemt, og du kan prøve det gratis
ANNONCE